Mezozoicul (252 – 66 mil. ani) este era în care apar, îşi ating apogeul şi dispar fabuloase vieţuitoare. Flora şi fauna fosilă marină complexă, la care se adaugă elemente de stratigrafie şi tectonică permit delimitarea acestei ere şi împărţirea ei în trei perioade: Triasic, Jurasic, Cretacic.
Dacă pe uscat au dominat celebrii Dinozauri, mările mezozoice au cunoscut o dezvoltare favorabilă vieţuitoarelor, prin forme de o rară frumuseţe şi diversitate, dintre care sunt, de asemenea, celebrii amoniţi. Clasa cefalopodelor (Cephalopoda) reprezentată în special de amoniţi (a căror cochilie înrulată aminteşte de coarnele de berbec din fruntea zeului Amon), rămâne, de departe, cea mai importantă pentru fauna marină a Erei Mezozoice. Acestea au împânzit mările şi oceanele mezozoice în milioane de exemplare, fiind unele dintre fosilele cele mai frecvente în sedimentele marine depuse atunci. O singură specie de amonit, Nautilus, a supravieţuit până acum în adâncurile oceanelor. Proliferarea şi diversificarea speciilor de amoniţi s-au produs mai ales din Jurasic până în Cretacicul târziu, permiţând biozonări stratigrafice de detaliu pentru acest interval de timp.
Astfel de biozonări bazate pe amoniţi au fost realizate şi în zona Sviniţa (Mehedinţi). Studiile de detaliu au făcut ca această regiune să fie recunoscută pe plan internaţional ca deosebit de importantă din punct de vedere biostratigrafic. Zona Sviniţa se impune ca arie de interes ştiinţific internaţional, fiind una dintre cele mai bogate regiuni fosilifere în intervalul Jurasic Mediu – Apţian ale Domeniului Tethys, favorabilă studiilor biostratigrafice şi paleontologice. Zona Sviniţa este singura regiune din ţară unde Jurasicul mediu (Dogger, 200-176 mil. ani) are dezvoltare completă şi unde s-au putut stabili zone precise de faună bogată de moluşte şi brachiopode.
Drobeta Turnu Severin, strada Independenţei, nr. 2
Marți – Duminică: 9:00-16:00
Luni: Închis