Dunărea, cu o lungime de 2860 km, este al doilea fluviu din Europa. Dunărea curge prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldovă, Ucraina) și trece prin 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad).
”Regele râurilor europene”, așa cum o numea Napoleon sau „cea mai bogată în daruri”, cum o considera Nicolae Iorga, Dunărea formează 5 defilee: Defileul Vienei, Defileul Bratislavei, Defileul Munților Bakony, Defileul Porțile de Fier și Defileul Munților Măcin.
Defileul Porțile de Fier este cel mai mare defileu pe care Dunărea îl străbate (circa 140 km).
Importanţa ştiinţifică şi peisagistică a Defileului Porțile de Fier, care cuprinde Parcul Natural Porţile de Fier, devine cu atât mai mare cu cât teritoriul său ajunge în contact cu Geoparcul Platoul Mehedinți, dar și cu Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, aflat la rândul său în contact cu sectorul sudic al Parcului Naţional Retezat, iar în partea sudică, Parcul Natural Porţile de Fier se continuă cu Parcul Naţional Djerdap din Serbia.
Chiar dacă prezintă un interes mai mare pentru specialişti, sectorul românesc al Defileului Dunării cuprinde o serie de rezervaţii ştiinţifice: Balta Nera – Dunăre, Baziaş, Insula Calinovăț, Râpa cu lăstuni, Divici-Pojejena, Valea Mare, Peștera cu Apă din Valea Polevii, Ostrovul Moldova Veche, Locul fosilifer Sviniţa, Cazanele Mari şi Cazanele Mici, Locul fosilifer Bahna, Dealul Duhovnei, Gura Văii-Vârciorova, Faţa Virului, Cracul Crucii, Valea Oglănicului, Cracul Găioara.
Între cele mai remarcabile obiective de atracţie pentru turişti se află zona Clisurii, cuprinsă între Eşelniţa şi Valea Plavişeviţei, care cuprinde Cazanele Mari şi Mici, Mănăstirea şi Valea Mraconiei, ca şi traseul rutier dintre Orşova şi Drobeta Turnu Severin, care este încadrat într-un peisaj de un interes estetic remarcabil. Acelaşi interes turistic îl prezintă şi sectorul danubian cuprins între Coronini şi Sviniţa. Pe acest traseu se află şi faimoasa stâncă cunoscută de populaţia locală sub numele de Stânca Babacai.
Chiar dacă primele demersuri pentru crearea unor rezervaţii în Defileul Porţile de Fier au fost făcute la începutul secolului al XX-lea, astăzi, această regiune este declarată Parcul Natural Porţile de Fier. Datorită complexităţii geologice, diversităţii biologice, ca şi vestigiilor culturale, Parcul Natural Porţile de Fier rămâne un patrimoniu ştiinţific şi peisagistic cu o largă reputaţie internaţională.
În aval de Drobeta Turnu Severin, peisajul luncii Dunării, cu stufărișurile și păpurișurile devenite habitatul păsărilor de baltă, reprezintă obiectul ocrotirii celor două arii naturale protejate la nivel european: ROSPA0011 Blahnița și ROSCI0299 Dunărea la Gârla Mare – Maglavit.
Dunărea este, pe rând, o poveste a geologiei, o poveste a biodiversității, o poveste a culturii, o poveste frumoasă și curgătoare a vieții …
Periplul în acvariu se încheie cu o suită de stampe de epocă de secol XIX, în reproducere, semnate de Jacob Alt, peisagist, acuarelist şi litograf austriac, Auguste Raffet, desenator şi litograf francez, Wiliam Henry Bartlett, cunoscut desenator englez, austriacul Karl Begenau, desenatorul şi documentaristul francez Auguste Dieudonné Lancelot. În fața acestor stampe, care au ca subiect Dunărea, descoperim dincolo de imagine, emoţia în faţa peisajului spectaculos, rigoarea în reprezentarea alterităţii culturale, interesul pentru valorificarea imediată, precisă, a celor văzute.
Drobeta Turnu Severin, strada Independenţei, nr. 2
Marți – Duminică: 9:00-16:00
Luni: Închis