CUARȚ
CU PIRITĂ ȘI CALCIT

CUARȚUL este mineralul cel mai frecvent al scoarței terestre. El este chintesența lumii minerale. Când atinge perfecțiunea cristalină este limpede ca lacrima și incolor ca gheața. De aceea era considerat de către antici gheață-dură, de unde și numele de „crystallus” care înseamnă „înghețat”. Prin proprietățile sale impresionante și prin istoria sa bogată, acest cristal a reușit să captiveze atenția celor pasionați de bijuterii și nu numai.

Cuarțul este una dintre cele mai populare și versatile pietre semiprețioase. Acest cristal a fost prețuit de mii ani de către numeroase civilizații pentru proprietățile sale purificatoare și curative. Civilizațiile antice, cum ar fi egiptenii sau romanii, foloseau cristalul pentru bijuterii, obiecte de cult sau în ritualuri de vindecare. Aproape fiecare cultură i-a oferit diferite semnificații și calități. De exemplu, tibetanii l-au asociat cu o stare de iluminare și puritate spirituală. În zilele noastre, cuarțul este folosit și apreciat într-o mulțime de domenii. Pe lângă ceasuri, bijuterii sau obiecte decorative, capacitățile sale piezoelectrice și piroelectrice îl fac potrivit pentru a fi utilizat și în tehnologie.

Frumusețea și mărimea mineralelor au stârnit interesul oamenilor, eșantioanele fiind extrase, aduse la suprafață și păstrate. Renumite pentru diversitatea formelor și a culorilor cristalelor, așa numitele “flori de mină” au fascinat dintodeauna, fiind o atracție pentru toți colecționarii amatori. O datorie morală a colecționarului amator, susținută și prin lege este aceea de a verifica dacă piesele colectate nu reprezintă un interes științific deosebit pentru a intra în patrimoniul național. Este important ca aceste valori subpământene să poată fi salvate, să intre în patrimoniul muzeelor sau al colecțiilor de specialitate ale diferitelor instituții de profil.

PIRITA este unul dintre cele mai cunoscute minerale fiind numit și „hoinarul lumii minerale”. Este prezent peste tot, în roci, filoane, sedimente, din profunzime până la suprafață, strălucind ca aurul, dar care este diferit de acesta în densitate și în comportamentul chimic. Pirita nu are valoare economică ca aurul și este adesea găsită în cantități mari în depozite de minerale. Numele provine de la cuvântul grecesc pyros care înseamnă foc, referitor la scânteile produse atunci când este lovită de oțel. Deși nu este aur, pirita are o istorie fascinantă și o legendă interesantă. Legenda spune că, în secolul al XIX-lea, în timpul goanei după aur, minerii care descopereau pirita erau adesea păcăliți de asemănarea sa cu aurul. Datorită acestui aspect înșelător, pirita a fost supranumită „aurul nebunilor” sau „aurul prostului”, deoarece minerii, în loc să găsească aurul prețios, descopereau această piatră comună, dar inutilă pentru extragerea de metale prețioase.

CALCITUL este mai mult decât frecvent, el este peste tot, în toate formațiunile geologice, de toate vârstele, din toate părțile. Ca microcristale, se găsește în calcarele obișnuite, unde pot fi văzute numai la microscop, cu cristale mari constituie marmura; apoi îl găsim în cretă, în rocile sedimentare, în splendidele podoabe ale peșterilor ca stalactite și stalagmite, în cochiliile melcilor și scoicilor, în depunerea izvoarelor. Calcitul este și în minereurile metalifere din filoane, ca adaos neinteresant, dar tocmai aici, unde este cel mai puțin util, este cel mai spectaculos. Acest mineral cu o structură relativ simplă are nesfâriște resurse de fantezie pentru a îmbrăca întreaga gamă de forme posibile pe care le oferă sistemul hexagonal. Depozite semnificative de calcit de diverse culori se găsesc în Brazilia, Republica Cehă, Mexic, România, Belgia, Marea Britanie, Slovacia, Islanda, Peru.

Ne puteți urmări pe

Drobeta Turnu Severin, strada Independenţei, nr. 2

Marți – Duminică: 9:00-16:00
Luni: Închis

Abonează-te pentru noutăți

© Copyright Muzeul Regiunii Porților de Fier 2021

Sari la conținut