De la pana de scris,
la mașina de scris

Piesa lunii octombrie reprezintă un ansamblu de instrumente de scris care au aparținut academicianului mehedințean Vasile Gionea – o pană de scris și o mașină de scris

OLYMPIA WERKE AG WILHELMSHAVEN

Pana de scris a fost folosită de la începutul Evului Mediu până în secolul al XIX-lea ca instrument de scris. Erau folosite pene de păsări mari (precum cele de gâscă sau de lebădă), care erau crestate la capăt și introduse într-un recipient cu cerneală. În prezent pana este folosită doar restrâns ca instrument de scris, în special de către caligrafii profesioniști. Pana de culoare neagră care a aparținut academicianului Vasile Gionea este însoțită de câteva instrucțiuni de folosire.

Mașina de scris este una dintre cele mai importante invenții ale lumii moderne, fiind un dispozitiv mecanic folosit pentru dactilografierea textelor încă din 1714. Mașina de scris expusă este marca Olympia WERKE AG WILHELMSHAVEN, cel mai mare producător german de mașini de scris. Este portabilă, din oțel, compactă, de culoare alb/gri, fiind una dintre cele mai rapide mașini de scris. Cele două piese au fost donate Muzeului Regiunii Porților de Fier de către doamna Elena Butușină.

Vasile Gionea s-a născut pe 21 februarie 1914, în comuna mehedinţeană Corcova. În 1989 a fost confirmat ca profesor universitar, fiind numit titularul Catedrei de Drept Constituţional şi Istoria Dreptului din cadrul Facultății de Drept București. În urma alegerilor din 20 mai 1990, Vasile Gionea a fost ales deputat şi a făcut parte din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. A fost ales vicepreşedinte al Comisiei de redactare a Constituţiei, în 1991.Vasile Gionea a fost primul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, pentru un mandat de trei ani. În 1993, Academia Română l-a ales pe Vasile Gionea ca membru de onoare.

Ne puteți urmări pe

Drobeta Turnu Severin, strada Independenţei, nr. 2

Marți – Duminică: 9:00-16:00
Luni: Închis

Abonează-te pentru noutăți

© Copyright Muzeul Regiunii Porților de Fier 2021

Sari la conținut