Acvariul

Cu o tradiție de peste 5 decenii, acvariul Muzeului Regiunii Porților de Fier a găzduit o diversitate bogată de viețuitoare dunărene. Modernizat la standarde europene, acvariul muzeului nostru vă invită să pătrundeți în misterioasa lume a peștilor exotici și dunăreni, unde veți descoperi un microunivers al liniștii, inspirat de imaginea sugestivă a acestor viețuitoare.  

Incursiunea subacvatică este dominată de o impresionantă colecție de sturioni, ”cel mai valoros dar al Dunării”, specii rare și vulnerabile, pe cale de dispariție.

Morunul, nisetrul și păstruga sunt sturioni care trăiesc în apa sărată a Mării Negre și care migrează în apa dulce a Dunării pentru reproducere. Relieful stâncos subacvatic din zona Cazanelor Dunării reprezintă habitatul favorabil pentru reproducerea sturionilor. Din cauza celor două baraje de la Porțile de fier I și Porțile de Fier II, sturionii nu mai ajung în zona lor preferată pentru reproducere. Populațiile acestor sturioni sunt în declin.

Legislația privind pescuitul în apele românești interzice până în 2021 pescuitul sturionilor. Astfel, prin Ordinul nr. 330 din 2006 privind conservarea populațiilor de sturioni din apele naturale și dezvoltarea acvaculturii de sturioni din România, s-a interzis, pe o perioadă de 10 ani, pescuitul, în scop comercial, al sturionilor, morunul, nisetru, păstruga fiind considerate specii periclitate, iar cega, specie vulnerabilă. Apoi, prin Ordinul 545/715 din 2016 privind măsurile de refacere și conservare a populațiilor de sturioni din habitatele piscicole naturale, s-a interzis, pe o perioadă de 5 ani, pescuitul, în scop comercial, al sturionilor din habitatele piscicole naturale din România. Obiectivul acestui ordin îl constituie asigurarea conservării populațiilor de sturioni sălbatici din România, aflate în diferite grade de periclitare. Astfel, morunul, nisetrul și păstruga sunt specii critic periclitate, iar cega, sturion adaptat exclusiv vieţii de apă dulce, rămâne în continuare o specie vulnerabilă.

            Modificările survenite pe fluviul Dunărea au influențat direct ihtiofauna din fluviu. Astfel, zona dunăreană cuprinsă între Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II este caracterizată prin condiţii de lac. Speciile stagnofile şi-au găsit condiţii prielnice de reproducere, iar componenţa de bază a acestui lac de acumulare este alcătuită din specii ale familiei Cyprinidae (babuşcă, lin, avat, oblete, plătică, morunaş, sabiţă, crap, caras). Peştii indiferenţi (ştiuca) şi generativ-reofili (somnul) populează această zonă. Reprezentanţii familiei Percidae (biban, şalău), fiind specii de apă stătătoare şi lin curgătoare şi-au găsit aici condiţii prielnice de trai şi reproducere. Densitatea crescută a peştilor paşnici de talie mică a determinat o creştere a numărului răpitorilor, cum sunt ştiuca, şalăul, somnul, avatul.

Ne puteți urmări pe

Drobeta Turnu Severin, strada Independenţei, nr. 2

Marți – Duminică: 9:00-16:00
Luni: Închis

Abonează-te pentru noutăți

© Copyright Muzeul Regiunii Porților de Fier 2021

Sari la conținut